Mi is az a lovebio?

Mit is tud a bio? Miben különbözik a nagyipari termékektől? Nagyon röviden azt lehetne válaszolni, hogy a biotermékek és bioélelmiszerek élettanilag sokkal értékesebbek, több vitamint és ásványi anyagot, mikroelemet tartalmaznak, ugyanakkor hiányoznak belőlük azok a káros anyagok, amelyek aztán a szervezetünkben összeadódva végül megbetegítenek bennünket.

Amellett, hogy a bioélelmiszerek minősége állandó kontroll alatt áll, vagyis megbízhatunk abban a termékben és szolgáltatójában, amit hazaviszünk, egészségünkre is odafigyelünk vele, támogatjuk a felnövekvő új generációk egészségét, és közvetlenül elősegítjük azon hazai gazdálkodók megélhetését, akik éjjel és nappal azon fáradoznak, hogy termékeikkel bizonyítsák: tartósítószerek, hormonok, édesítőszerek és egyéb adalékanyagok nélkül is finom ételek kerülhetnek a tányérunkra. Ráadásul ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb rákos megbetegedés, szív- és érrendszeri baj üsse fel fejét a fogyasztónál.

Mitől bio a bio?


Azon túl, hogy az Európai Unió kötelezően betartandó jogszabályokat ír elő a biogazdalkodással foglalkozó termelőknek, és ezt szigorúan ellenőrzi is, még a bioélelmiszerről nem feltétlenül tudjuk, hogy az milyen módon lett előállítva. Azok, akik előnyben részesítik a "bio” vagy hazánkban hivatalosan "ökológiai” felirattal rendelkező termékeket, tisztában vannak azzal, hogy egészséges árút kapnak, ami mindenféle vegyszertől, kemikáliától mentes. Talán azzal is tisztában vannak, hogy tilos genetikailag manipulált organizmussal (GMO) dolgozniuk ezeknek a gazdálkodóknak, így ezek – még egyelőre kevésbé ismert – káros hatásaitól is óvva vannak, sőt, az állatbarátok azt sem feledik el, hogy az állatokat jó körülmények között tartják. A bio ételekkel nemcsak az egészségünkért tehetünk, hanem bizony a környezetünkért is. Ezeknek a termékeknek az előállítása során ugyanis kevesebb káros anyag szabadul fel, ezáltal kevésbé sérül az üvegházhatás is.

Mik az organikus élelmiszerek előnyei?


A bioélelmiszereknek gazdagabb a tápanyag-, ásványianyag- és vitamintartalmuk, ízletesebbek, mivel a nagy hozamok és a föld kizsákmányolása helyett a magasabb táplálkozási érték és a termőföld tápanyagainak visszapótlása a cél.
Ugyanakkor kevesebb bennük az emberi szervezetre káros nehézfém, gyomirtószer-maradvány és egyéb mesterséges anyag, amely a vegyszermentes termesztés óriási előnye.
A biogazdálkodás egyaránt kíméli a termőföldet és a szervezetet
A műtrágyázással nagyobb hozamok és szebb termés várható, mint a természet ritmusába illeszkedő ökológiai gazdálkodásban, viszont a mesterséges anyagokkal kezelt szép gyümölcsök, zöldségek általában gyengébb minőségűek, beltartalmi értékekben szegényebbek.
A műtrágyázás hozzájárulhat a termőföld elsavanyodásához, elszegényedéséhez, ami még inkább ahhoz vezet, hogy a termesztett zöldségek, gyümölcsök egyre kevesebb értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Miért Bio?


• Több vitamint és az egészségre jótékony hatású anyagot tartalmaz
• Tartósítószerektől és szintetikus adalékanyagoktól mentes
• Több betegség megelőzésében is segít
• Intenzívebb természetes illat és íz jellemzi ezeket az élelmiszer alapanyagokat
• A termelést szigorú ellenőrzés alatt végzik és minőségi tanúsítvány megszerzését igénylik
• Az Európai Unióban megjelölésükre egységes logót használnak

Bio élelmiszerek


A bio-élelmiszerek olyan termékek, amelyek úgy nevezett ökológiai gazdaságból származnak. A mezőgazdaság e formája nagy hangsúlyt fektet a gazdálkodás természettel való kapcsolatára és összhangjára. Az ökológiai gazdaságban szerves trágyát használnak, amivel bebiztosítják az anyagok természetes körforgását a földben. Az egész folyamat szigorúan ellenőrzött és minőségi tanúsítvánnyal ellátott. A bio-élelmiszer alapanyagokat vegyi anyagok használata nélkül termesztik, és nem érintkeznek növényvédőszerekkel, műtrágyával, sem pedig tartósító szerekkel, vagy szintetikus adalékanyagokkal. Az egészséges életmód nélkülözhetetlen hozzátartozói, mivel ezek az élelmiszer alapanyagok nyers formában nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, mint például C, D és E vitamint, de megtalálhatóak bennük, flavonoidok, ásványi anyagok, esszenciális növényi zsírok és béta karotin. Ezek az anyagok e természetes forrásból nyerve, rendkívül jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. A "biotermék" megjelölés használata felett az Európai Unió szigorú szabályai rendelkeznek. Szakmai ellenőrzések és tesztek eredményei alapján kaphatja meg a gyártó a "BIO"megjelölésre feljogosító minőségi tanúsítványt. Az Európai Unió államaiban a biotermékek megjelölésére egységesen egy zöld logót használnak.